Dementievriendelijke Vereniging

 

Dementievriendelijke (sport)vereniging dat moeten we blijven!

Ja, ja, we weten nu wel dat 1 op de 7 mannen en 1 op de 3 vrouwen vroeg of laat te maken kan krijgen met een van de 62 vormen van dementie, waarvan alzheimer het meest voorkomt, zo is de verwachting, als niet snel een medicijn beschikbaar gaat komen om deze ouderdomsziekte te tackelen. Het ziet er niet naar uit dat er snel een medicijn komt om dementie te stoppen.

Zet deze ontwikkeling zich door dan zal het aantal zieke mensen explosief stijgen van nu 290.000 naar 500.000 in 2040. Vanuit onze persoonlijke omgevingen zullen velen van ons al bekend zijn met deze ziekte. (Schoonouders, ouders, familielid, buren, vrienden, sportvrienden)

De tennisverenigingen Smash en LTC de Zoom en het smartlappenkoor Bittere Tranen hebben de status van dementievriendelijke vereniging gekregen en dat betekent dat we er ook voortdurend mee aan de slag moeten zijn. Dat we aandacht moeten blijven vestigen op het dementie vriendelijk houden van onze vereniging.

Een aantal werkgroep leden van onze verenigingen heeft enthousiast meegewerkt aan het realiseren van het boekje “De vele gezichten van dementie”, n.a.v. WereldAlzheimerDag 2021. Een boekje met teksten, gedichten, portretten en foto’s van mensen met dementie en/of hun naasten. Het is een mooi boekje geworden, dat inmiddels al rondgaat in heel Nederland.

Er zijn bijna geen boekjes meer, maar onderaan deze pagina is het boekje nog te lezen in pdf-formaat. 

Daarnaast is onze werkgroep  nog aan het stoeien over een te organiseren (voorlichtings-) activiteit in onze clubhuizen, waarbij gedacht wordt aan het draaien van een film, met daaromheen en daarna volop informatie over dementie in zijn algemeenheid, hoe te constateren, hoe er mee om te gaan en het geven van handvatten om kwetsbare leden van onze verenigingen binnenboord en op de baan te houden.

Met vragen over dementie, over leden waar een niet-pluis gevoel bemerkt wordt, algemene vragen of mee willen denken aan het instandhouden van een dementie vriendelijke vereniging: weet ons te vinden.

Met sportieve groet,

Werkgroep Dementievriendelijke Vereniging,

Miranda, Elma en Els 

 

                 

boekje de vele gezichten van dementie.pdf